Fetita mea de 4 ani petrece prea mult timp la calculator . Noroc ca sta pana la ora 16 la gradinita, ca apoi, de cand intra pe usa, vrea doar la calculator, acolo vrea sa manance, si nu vrea sa se joace cu jucariile. Mie mi-e teama ca-si va strica ochii. Daca nu o lasam plange. E adevarat ca noi am invatat-o asa, sa ne lase in pace dupa o zi de lucru…Este calculatorul nociv pentru copil ?
Adriana , Cernavoda.
Draga Adriana,
Calculatorul face parte din tehnicile moderne de invatare rapida si eficienta, dar el trebuie utilizat numai impreuna cu celelate tehnicile de invatare, intrucat cea mai importanta treapta in procesul de educatie a copiilor ramane interactiunea cu cei din jur. De asemenea, fii atenta la mesajul pe care aceste jocuri il transmit fetitei. Bombardarea simturilor cu jocuri rapide de actiune cauzeaza o perturbare a atentiei care afecteaza atat capacitatile de invatare actuale, cat si cele viitoare ale copilului. In cazul in care copiii isi petrec toata ziua in fata unui monitor, ei nu vor invata sa respecte regulile unui joc, nu vor invata sa modeleze, nu-si vor dezvolta capacitatile creatoare, si uneori nu vor cunoaste nici lucrurile de baza, simple, precum regulile de comportare civilizata. Copiii au nevoie sa interactioneze cu alti copii, cu adultii, dar si cu animalele. Ei au nevoie sa experimenteze lucrurile mai intai cu propriile simturi si nu in fata unui monitor.
Cel mai important de retinut este faptul ca tehnologia afecteaza creierul copiilor cu varste sub sapte ani (ceea ce este si cazul fetiei tale), iar parintii ar trebui sa le interzica acestora utilizarea calculatorului. Asadar, trebuie sa iei urgent masuri…si nu de maine, ci de azi !...si comunica acest lucru tuturor membrilor familiei , intrucat voi toti trebuie sa fie uniti, sa vreti acelasi lucru : 1 ora de calculator pe zi ! E mai bine sa se supere momentan pe tine, sa-si manifeste supararea in diferite moduri, chiar sa si planga , decat sa aiba mai tarziu atat probleme de sanatate, cat si perturbari in plan social, caci asta se va intampla cu siguranta daca nu iei masuri chiar acum, si voi prezenta in continuare motivele pentru care sustin acest lucru.
Organizatia Alliance for Childhood (care reuneste pedagogi, medici, psihologi si sociologi ) considera ca excesul de tehnologie este un pericol serios la adresa sanatatii si a dezvoltarii armonioase a copiilor. In Statele Unite, peste doua treimi din familii au in casa cel putin un calculator iar numarul mare de ore pe care copiii il petrec in fata diverselor ecrane, la scoala si acasa, este considerat o cauza majora pentru o serie de afecţiuni fizice (incepand cuobezitatea) si psihice (mergand pana la depresii grave). Mai mult, expunerea prelungita la jocuri bazate pe scenarii prestabilite poate sa le afecteze gandirea creatoare şi imaginativa precum si abilitaţile sociale. Desi calculatorul este util dezvoltarii capacitatilor intelectuale ale copilului, el nu ofera intotdeauna tot ceea ce ii este necesar unui copil pentru a se dezvolta echilibrat si armonios.
De asemenea, o pozitie incomoda in fata tastaturii, mentinuta ore in sir, poate afecta tinuta copilului, iar privitul ecranului ii poate mari, in timp ,dioptriile. Multi pediatri avertizeaza asupra riscului de miopie timpurie in randurile copiilor. Atunci cand fac aceste afirmatii, ei se bazeaza pe o serie de studii care au demonstrat ca statul la computer poate avea un impact negativ asupra vederii copiilor deoarece aceasta activitate forteaza muschii oculari si necesita o concentrare mai mare decat oricare alta. Acum douazeci de ani copiii se jucau in mare parte in aer liber, iar vederea la distanta era pentru ei mai importanta. Astazi, din cauza privitului constant in ecranul computerului, copiii au probleme de vedere care nu erau cunoscute acum cativa ani. Calculatorul necesita niste abilitati motorii foarte specializate, pe care ochii tineri inca nu le-au dezvoltat. Abia atunci cand sistemul vizual este complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator.
De asemenea, copilul a carui jucarie preferata este calculatorul va avea mult de suferit in adaptarea la viata de grup si invatarea modelelor de comunicare nonverbale si verbale, devenind o persoana retrasa, uneori timida, care poate devia spre comportamente sociofobice. Psihologii arata chiar ca in cazul copiilor care se izoleaza in fata calculatorului, riscul la aparitia unor manifestari fobice si de intoleranta este foarte crescut. Astfel, in 30% din cazuri, risca sa manifeste agorafobii (teama de spatii deschise, piete sau multime) si in 15% din cazuri claustrofobie (teama de spatii inchise, lifturi etc). Totodata, apare teama de grupuri si de integrarea in grupuri, ca si alte sociofobii mai complexe, precum antropofobia, dezgustul fata de om in general. Aceste manifestari patologice au un risc crescut la copiii care folosesc calculatorul mai mult de 4 ore pe zi inca de la vârstele mici. Calculatorul este cea mai obositoare jucarie pentru copii, intrucat suprasolicita creierul micutului si poate conduce la instalarea unor stari de tip nevrotic, deseori cu insomnii, agitatie si chiar manifestari agresive.
Nu trebuie sa intelegem insa ca folosirea calculatorului este daunatoare, ci ca trebuie utilizat cu prudenta, mai ales daca ne referim la timpul pe care copilul il petrece in fata acestuia.
Folosit cu masura, calculatorul ne poate fi si un bun prieten, nu numai dusman. Iata cateva din avantajele utilizarii calculatorului de catre copil:
- invata sa caute si sa utilizeze informatia, folosind mai multe surse;
- isi imbogateste cunostintele cu informatii din domenii variate;
- cele mai multe jocuri dezvolta viteza de reactie, gandirea logica, spiritul competitiv;
- poate invata prin joc (deci intr-un mod placut si accesibil ) culorile, cifrele, literele, figurile si formele geometrice etc.;
- invata sa foloseasca un instrument pe care il va folosi in anii urmatori, la viitoarea slujba si fara de care ar avea un handicap fata de colegii de generatie. In plus, manevrarea tastaturii perfectioneaza coordonarea maini-ochi si accelereaza viteza de reactie a copilului. Programele interesante si educative ii ofera celui mic posibilitatea sa exploreze lumea si sa creeze opere originale. S-a mai constatat, de asemenea, ca acei copii care au dificultati de invatare isi imbunatatesc performantele scolare cu ajutorul calculatorului.
Pe de alta parte nu putem renunta la utilizarea calculatorului pentru ca este la fel de necesar ca scrisul si cititul. Putem in schimb, sa luam unele masuri, astfel incat sa inlaturam eventualele dezavantaje.
Prima si cea mai importanta este aceea a respectarii unui program, copilul trebuie sa stie clar ca pentru a fi sanatos este indicat sa nu depaseasca 1 ora pe zi de calculator . Este bine sa atentionam copilul dinainte cu propozitii de genul " Mai ai 10 minute si va trebui sa inchizi calculatorul" si nu cu expresii de genul "Acum, imediat inchizi calculatorul!" . In cel de-al doilea caz, daca copilul tocmai a descoperit ceva nou sau este aproape de a trece de la un nivel la altul al unui joc, cu siguranta va opune rezistenta. Parintii trebuie sa fie foarte fermi in respectarea programului.
Nu uita urmatoarele sugestii utile in cazul in care copilul prefera computerul ca jucarie:
- fiecare copil trebuie sa fie supus unui examen ocular amanuntit, incluzand vederea de aproape si vederea la distanta;
- computerul si accesoriile acestuia trebuie astfel aranjate incat sa fie potrivite pentru un copil - nu pentru un adult;
- distanta recomandata intre ochii copilului si monitorul de computer trebuie sa fie intre 46 - 72 cm, altfel efortul depus este mult mai mare si poate produce neplaceri;
-cereti sfatul medicului ori de cate ori vi se pare ceva ciudat in legatura cu vederea celui mic sau daca el acuza vreo durere.
Solutia este, daca timpul tau nu-ti perminte sa petreci mai mult timp cu fetita ta, sa-i gasesti parteneri de joaca de aceeasi varsta cu ea, s-o inscrii la diferite activitati de gimnastica, arte plastice, educatie muzicala (in functie de preferintele copilului, nu ale tale), care o vor dezvolta atat in plan intelectual-afectiv, cat si in plan relational. De asemenea, ii poti cumpara fetitei un animalut care-i place, sau papagali (si iar insist…depinde de ceea ce ii place ei cel mai mult, si nu tie) si o vei invata cum sa aiba grija de animalutul ales, ii vei dezvolta simtul raspunderii si spiritul de independenta, foarte importante de altfel in dezvoltarea personalitatii. Si, in plus cercetari recente au evidentiat ca joaca copiilor cu animalele nu numai ca intaresc imunitatea copiilor, dar le dezvolta acestora inteligenta emotionala, simtul responsabilitatii si le contureaza trasaturi pozitive de caracter .Este bine sa antrenezi fetita si in alte activitati la fel de interesante: sa mergi cu ea in parc, la cumparaturi, sa-i citesti povesti, poezii sau sa desenezi impreuna cu ea, sa inventezi diferite jocuri de rol, altfel spus, sa-i oferi alternative, pentru ca ea sa inteleaga ca posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt multiple.
Asa cum spunea pedagogul englez John Locke, marea taina a educatiei este sa stii sa feresti copilul de ceea ce il atrage prea mult si sa-l indemni catre ceea ce este folositor, dar deocamdata nu-i place. Si, nu uita…orice invat are si dezvat, asadar fii hotarata si reorganizeaza urgent timpul copilului, trateaza fetita ta cu respect si foarte multa dragoste si fa-o sa intelega ca tu o iubesti foarte mult , si nu vrei ca ea sa-si “strice” ochii si sa se imbolnaveasca caci asa va fi daca se joaca mai mult de 1 ora pe zi la calculator.
In speranta ca ti-am putut fi de folos,
Iuliana Ene - Consultant psihopedagogic |