Cuprins:
I. Proiecte derulate
II. Proiecte în curs de desfășurare și
III. Proiecte pe care dorim să le realizăm în viitor.
I. Proiecte derulate : « Gradinita estivala » - august 2008; august 2009
Proiectul « Gradinita estivala », a avut drept scop, pregatirea copiilor de etnie rroma, romana si turca din familiile defavorizate, din municipiul Medgidia, Zona Nord, Baraci CFR, care au fost inscrisi in clasa I pentru anul scolar 2008-2009, 2009- 2010 si care nu au frecventat cursurile gradinitei. Un numar de 20 copii au beneficiat de acest program.
Asociatia « Amare Dadentza » in parteneriat cu Scoala « Spriru Haret » Medgidia, a derulat activitati constand in : constituirea echipei de lucru formata din voluntari cadre didactice si educatori, identificarea copiilor, pregatirea copiilor resprectand curriculum pentru gradinita estivala. In cadrul priectului, copii au beneficiat de materiale didactice, rechizite si o gustare asigurata de Asociatia « Amare Dadentza ».
Rezultatul proiectului este dat de faptul ca cei 20 de copii s-au integrat in invatamantul de masa, ei fiind si in prezent monitorizati de Asociatia « Amare Dadentza ».
II. Proiecte in derulare :
Proiect nr. 1 - « Gradinita sociala cu program normal »- Sc. « Spiru Haret » Medgidia
Proiectul «Gradinita sociala cu program normal », a fost infiintata in octombrie 2008 si are drept scop, imbunatirea accesului copiilor din familiile defavorizate de varsta prescolara la gradinita. De acest proiect beneficiaza un numar de 25 copii, majoritatea de etnie rroma, care provin din familiile defavorizate din municipiul Medgidia, Zona Nord, Baraci CFR.
In cadrul proiectului copii, sunt pregatiti, conform curriculumului pentru gradinita . Particularitatea acestui proiect reiese din faptul ca cei 25 de copii nu sunt numai de etnie rroma, de acest proiect beneficiind copii de etnie turca si romana. Prin acest proiect incercam sa incurajan diversitatea culturala in gradinita; o incercare de recuperare, revitalizare si revalorizare a culturii minoritare. Modelul de comunicare intercultural este rezultatul proiectului pe care l-am propus si de asemenea integrarea copiilor in invatamantul de masa.
Rezultate :
- pentru anul scolar 2009/2010 au fost inscrisi in clasa I, 9 copii, iar pe parcursul anului scolar au fost integrati in programul de « scoala dupa scoala »;
- pentru anul scolar 2010/ 2011 au fost inscrisi pentru clasa I, 12 copii, urmand sa fie si ei integrati in programul « scoala dupa scoala ».
Proiect nr. 2 - « Scoala dupa scoala »
Proiectul « Scoala dupa scoala » are drept scop imbunatatirea performantei scolare a celor aproximativ 50 de copii de etnie rroma, romana si turca din familiile defavorizate din municipiul Medgidia, Zona Nord Baraci CFR si zona Ali Baba, inscrisi in invatamantul de masa primar din Scoala « Spiru Haret » Medgidia si 20 de copii de la Scoala « M. Sadoveanu », care asigura si locatia. Activitatile derulate in cadrul proiectului constau in: pregatirea temelor, activitati creative si recreeative, asigurate de cadrele didactice voluntare din Scoala « Spiru Haret » si Scoala « M. Sadoveanu », din Medgidia, iar Asociatia « Amare Dadentza », s-a implicat in ceea ce priveste, dotarea clasei, asigurarea mesei de pranz, rechizite, materiale didactice.
Activitatea Asociatiei « Amare Dadentza », este cunoscuta in comunitatea Medgidia si putinii oameni cu suflet asigura ocazional prin sponsorizari si donatii, masa de pranz a celor 70 de copii de etnie rroma, romana si turca din familiile defavorizate din municipiul Medgidia. Asigurarea mesei de pranz, este o problema majora cu care se confrunta asociatia in prezent.
Proiect nr. 3 - « Opre rroma »
Fiecare copil este un univers. Universul intern atat de complex al fiecarui copil se afla intr-o continua evolutie, fapt pentru care cunoasterea are un caracter dinamic. Copilul nu este un obiect oarecare, el este o fiinta vie, plina de energie, cu puternice tendinte de actiune. Pornirea nestapinita de a face ceva trebuie fructificata si elevul trbuie pus sa faca ceea ce ii este necesar pentru a evolua spre o noua calitate. Copiii evolueaza foarte diferit la varsta prescolara si scolara de aceea trebuie sa respectam ritmul propriu al fiecaruia ajutandu-i sa exploreze lumea prin intermediul jocurilor si a dansurilor. Pentru ca in Scoala "Spiru Haret", Medgidia sunt copii de diferite etnii: romani, rromi, turci si pentru ca influenta adultilor din familiile acestor copii este foarte mare, important este ca aceasta educatie interculturala sa se realizeze si prin cooptarea acestor adulti, atat ca parteneri cat si ca sustinatori ai procesului instructiv-educativ din gradinita si scoala, prin participarea lor la intalniri periodice. In cazul etniei rrome, cunoasterea obiceiurilor si traditiilor dezvaluie fata necunoscuta si nebanuita a existentei membrilor ei.
Copiilor le confera indentitate si apartenenta la neam le reda mandria de descendenti ai poporului lor, raspandit prin nenumarate teritorii. Tumultul de energie detinut de copiii prescolari si scolari, precum si larga diversitate prin care ea se manifesta ne responsabilizeaza pe noi cadrele didactice in a le directiona spre cele mai benefice cai in vederea dezvoltarii armonioase si integrarea optima a copiilor in colectivitate si apoi in societate . Intr-o societate democratica toti au drepturi egale, astfel ca trebuie acordata sansa fiecarui cetatean, de orice etnie ar fi la manifestare si afirmare prin propriile valori. SCOPUL: este acela de atragere si integrare a copiilor rromi in invatamintul preprimar, primar si gimnazial, cunoasterea si dezvoltarea sentimentului propriei valori, dezvoltarea fizica armonioasa a copiilor, educarea simtului estetic si al auzului muzical.
OBIECTIVE SPECIFICE:
1. Identificarea copiilor de etnie rroma cu aptitudini artistice(muzica si dans);
2. Stimularea participarii la programul educational al prescolarilor si scolarilor prin diverse activitati extracurriculare;
3. Insusirea unor norme de comportament care incurajeaza o relationare sociala pozitiva, pentru promovarea de strategii pozitive de depasire a conflictelor si care sa dezvolte respectul de sine;
4. Incurajarea prescolarilor si scolarilor pentru a exprima opinii si stari sufletesti proprii prin joc de rol, participarea la toate activitatile desfasurate in cadrul proiectului si la repetitiile saptamanale, manifestate de dorinta participantilor.
In acest proiect sunt cuprinsi un numar de 20 de copii, care au format Ansamblurile de cantece si dansuri rrome « Aven Chava! Len » si « Anglomilai ». Aceste ansambluri au participat la concursuri scolare, festivaluri si diferite manifestari artistice, obtinand rezultate bune si foarte bune.
III. Proiecte pe care dorim sa le realizăm in viitor:
- « Scoala parintilor »
Proiectul « Scoala parintilor », are scopul de a asigura, conditii optime de derulare a procesului de invatamant. Prin acest proiect, se urmareste implicarea si responsabilizarea parintilor in educatia copiilor, inlaturarea violentei domestice si a exploatarii copiilor din familiile defavorizate din municipiul Medgidia, Zona Nord, Baraci CFR. Lunar si ori de cate ori este nevoie, cadrele didactice care isi desfasoara activitatea in cadrul proiectului « Scoala dupa scoala » se intalnesc cu parintii copiilor beneficiari ai proiectului. Intalnirile au drept scop dezvoltarea abilitatilor parentale, incurajarea participarii parintilor la procesul educational din scoala si din afara ei. Parintii vor fi consiliati si informati cu privire la rolul pe care acestia il au in formarea personalitatii copilului.